Dr. Rath ResearchFitoskładnikiSproszkowana kurkumina z korzenia kurkumy

Kurkumina jest naturalnym fenolem, który występuje w kurkumie. Kurkuma to indyjska przyprawa o żółtym kolorze, która jest pozyskiwana z kłączy rośliny o nazwie ostryż długi (Curcuma longa L). Ta charakterystyczna przyprawa jest powszechnie stosowana w południowo-azjatyckiej kuchni oraz do konserwowania żywności. Dzięki swoim właściwościom leczniczym jest stosowana od wieków w medycynie ajurwedyjskiej. Używana też jest do leczenia schorzeń skóry, dróg oddechowych i przewodu pokarmowego oraz zaburzeń czynności wątroby. Ponadto możesz ją stosować także na bóle stawów, urazy mięśni oraz w celu szybszego gojenia się ran. W ciągu ostatnich kilku dekad przebadano właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne kurkuminy oraz jej przydatność dla modyfikacji układu odpornościowego.

Właściwości lecznicze

Przeciwutleniające związki kurkuminoidowe pomagają w utrzymaniu zdrowego układu krwionośnego. Poprawiają lepkość krwi i hamują tworzenie się blaszek miażdżycowych w tętnicach, co wspomaga prawidłowe krążenie krwi. Kurkumina pomaga utrzymać poziom cholesterolu poprzez zmniejszenie poziomów cholesterolu o niskiej gęstości (LDL) i trójglicerydów. Ponadto może odwracać oporność na insulinę na wczesnych etapach cukrzycy i wspierać działanie niektórych leków przeciwcukrzycowych na receptę.

Kurkumina chroni przed rakiem

Neutralizując wolne rodniki kurkumina może zapobiec oksydacyjnemu uszkodzeniu DNA. Wiadomo, że od takiego uszkodzenia DNA rozpoczyna się przekształcanie zdrowej komórki w nowotworową. Właściwości przeciwrakowe kurkuminy obejmują różne mechanizmy komórkowe. Zaliczamy tutaj m.in.: osłabienie wzrostu komórek nowotworowych, inicjację apoptozy, hamowanie trawiących kolagen enzymów metaloproteinazy macierzy (MMP) i zapobieganie angiogenezie. Przez indukcję enzymów powodujących śmierć komórki, kurkumina można selektywnie eliminować komórki nowotworowe powstające w narządach. Ponadto kurkumina wykazuje działanie bardzo podobne do leków przeciwnowotworowych, takich jak Herceptin, Humira, Avastin itp., z których wszystkie mają niebezpieczne krótko- i długoterminowe skutki uboczne.2 Podczas gdy leki te są immunosupresorami, kurkumina posiada silne właściwości modulatora odpornościowego, ponieważ może aktywować białe krwinki (WBC, czyli „komórki policyjne”) oraz komórki NK, które pomagają w zwalczaniu zakażeń.

Badania

Instytut dr Ratha przeprowadził badania nad skutecznością specyficznej mieszanki kurkuminy, kwercetyny, resweratrolu i innych naturalnych związków pochodzenia roślinnego w zwalczaniu komórek czerniaka (rak skóry). Ta specyficzna mieszanka wykazywała znaczące działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie wzrostu komórek raka o 80% i całkowite blokowanie enzymów MMP odpowiedzialnych za wzrost i rozprzestrzenianie się raka. Ta mieszanka indukowała także apoptozę w komórkach czerniaka. Liczba martwych komórek wzrastała wraz z większymi dawkami mieszanki. Potencjał przeciwzapalny kurkuminy jest jednym z jej najczęściej badanych aspektów. Przyczynia się on do zmniejszenia stanu zapalnego poprzez regulację markerów zapalnych, takich jak enzymy cyklooksygenazy (COX) i cytokiny. Inhibitory enzymów COX-2 są najczęściej przepisywanymi niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (NLPZ) do objawowego leczenia bólu artretycznego. Jednak badania kliniczne wykazały, że suplementacja kurkuminą jest tak samo skuteczna jak ibuprofen i inne leki przeciwbólowe NLPZ w zmniejszaniu objawów zapalenia stawów.

Kurkumina a COVID-19

badaniach opublikowanych w lipcu i sierpniu 2020 r. naukowcy z Instytutu badali, w jaki sposób mikroelementy mogą utrudniać koronawirusowi wnikanie do komórek organizmu. Wykazali oni między innymi, że pewna specyficzna formuła fitoskładników, zawierająca również kurkuminę, może zahamować wiązanie białka wirusowego z receptorami komórkowymi aż o 97 procent. Wykazano również, że specyficzna formuła mikroskładników odżywczych hamuje ekspresję tych receptorów na komórkach o 92 procent, zmniejszając w ten sposób potencjalne miejsca przyczepienia się wirusa. Więcej na ten temat skuteczności różnych składników roślinnych w walce z koronawirusem znajdziesz tutaj.

Inne właściwości zdrowotne kurkuminy

Ponadto kurkumina być może zmniejsza degradację chrząstki, która jest odpowiedzialna za bolesność stawów. Ze względu na wyjątkową zdolność do przekraczania bariery krew-mózg (mechanizm ochronny, który utrzymuje stałe środowisko wokół mózgu), kurkumina znajduje zastosowanie w leczeniu demencji, łącznie z chorobą Alzheimera. Wykazano, że we współdziałaniu z witaminą D, może ona redukować złogi amyloidowe, które są charakterystyczne dla choroby Alzheimera. To wielostronne działanie prozdrowotne kurkuminy sprawia, że jest ona więcej niż tylko „przyprawą curry”. Z tego względu kurkumina powinna zagościć  w Twojej codziennej diecie. Zobaczysz jak szybko odczujesz jej pozytywny wpływ na Twoje zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Opublikuj komentarz