Medycyna KomórkowaNaturalna kontrola SARS-CoV-2

Pomimo dostępności szczepionek, każdego dnia w samych Stanach Zjednoczonych z powodu COVID-19 umiera ponad 2000 osób, a codziennie zgłaszanych jest około 133 tyś nowych zachorowań. Obecnie ponad 182 miliony Amerykanów, czyli 54% populacji, jest już w pełni zaszczepionych. Około 64% otrzymało co najmniej jedną dawkę szczepionki. Doniesienia zza oceanu potwierdzają jednak fakt, że skuteczność szczepionki zmniejsza się wraz z upływem czasu. Dlatego też obecnie zaleca się podawanie dawek przypominających. Odbywa się to jednak pomimo braku jednomyślności ekspertów FDA i CDC. Co więcej, nowe warianty koronawirusa dodatkowo komplikują sytuację, a nowe infekcje u osób w pełni zaszczepionych są coraz częstsze. Dlatego też obecna sytuacja wymaga rewizji dotychczasowego podejścia i wprowadzenia innowacyjnych strategii zdrowotnych. Ponadto działania te muszą być skuteczne, ekonomiczne i akceptowane na całym świecie. Naturalna kontrola SARS-CoV-2 jest jednak możliwa.

 

Działanie SARS-CoV-2

Naukowcy z Instytutu dr Ratha prowadzili badania nad różnymi mikroelementami, które mogą synergistycznie kontrolować kluczowe etapy infekcji SARS-CoV-2. W swoim podejściu skoncentrowali się na kluczowych mechanizmach działania koronawirusa. Początkowym etapem zakażenia jest przyłączenie się wirusa do specyficznego receptora na ścianach komórek gospodarza. Te specyficzne „bramy wejściowe” na komórkach zwane receptorami ACE2 są obecne na wielu typach komórek. Spotyka się je w komórkach układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, pokarmowego oraz wydalniczego. Innym receptorem zaangażowanym w przyłączanie wirusów jest neuropilina-1 (NRP-1). Procesy przyłączania wirusa i wnikania do komórki wymagają również aktywacji innych enzymów komórki gospodarza. Enzymy te to transmembranowa proteaza seryny-2 (TMPRSS2), furyna oraz katepsyna L. Po wniknięciu do komórki koronawirus namnaża się przy użyciu innego enzymu, zwanego polimerazą RNA zależną od RNA (RdRp). Te właśnie te enzymy są również celem badań farmaceutycznych przy opracowywaniu leków przeciwko COVID-19. Jednak wiele związków naturalnych działa na te same mechanizmy, które blokują wnikanie koronawirusa i jego namnażanie się w komórkach.

 

Badania Instytutu dr Ratha

Ostatnie badanie opublikowane przez nasz zespół badawczy potwierdziło, że specyficzna formuła związków roślinnych, która zawierała ekstrakty z zielonej herbaty, korzenia kurkumy, ekstrakt z warzyw krzyżowych, resweratrolu i kwercetyny była w stanie jednocześnie hamować kluczowe etapy zaangażowane w wirusowe przyłączanie, namnażanie i rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2. Potwierdza to jednoznacznie, że naturalna kontrola SARS-CoV-2 jest możliwa. Odkrycia te rozszerzają wcześniejsze wyniki naszych badań. Wykazaliśmy wówczas że ta sama formuła ekstraktów roślinnych może skutecznie hamować ekspresję ACE2 na komórkach płuc o 90%. Ostatnie badanie wykazało również efekt tej kombinacji w zmniejszaniu ekspresji NPR-1. Kombinacja związków roślinnych zmniejszyła również aktywność TMPRSS2, katepsyny-L i furiny, tym samym upośledzając infekcyjność i przyłączanie się koronawirusa. Dodatkowo zaobserwowano również statystycznie istotne obniżenie aktywności RdRp, co zmniejszyło zdolność wirusa do namnażania się w komórkach.

 

Kontrola SARS-CoV-2

Skoordynowane zakłócenie kilku mechanizmów infekcyjności koronawirusa jest więc możliwe przy użyciu związków naturalnych. Odpowiedzialne za to są unikalne właściwości tych substancji. Obecnie, gdy medycyna konwencjonalna nie ma skutecznej terapii dla COVID-19, badania nad bezpiecznymi związkami naturalnymi o udowodnionej skuteczności wydają się być jedynym rozsądnym i logicznym sposobem walki z SARS-CoV-2.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Opublikuj komentarz