CiekawostkiRośliny morskie

Rośliny morskie, do których zaliczamy algi morskie i wodorosty od zawsze stanowiły część codziennej diety naszych przodków. Od wieków spożywają je ludzie w różnych częściach Azji. Rośliny takie jak kelp, nori, dulce i spirulina często wykorzystuje się w azjatyckiej kuchni, np. do sushi. Istnieje jednak również wiele odmian roślin morskich, które zawierają ważne dla zdrowia mikroskładniki odżywcze. Te morskie „warzywa” wchłaniają z oceanu wartościowe składniki odżywcze. Klasyfikuje się je jako bardzo dobre źródło białka, błonnika, zdrowych tłuszczów wielonienasyconych, przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów. Są jednym z najbogatszych źródeł jodu, a wiadomo, że jod jest niezbędny dla zdrowej tarczycy.

 

Rośliny morskie a zdrowie

Hormony tarczycy – tyroksyna (T4) i trójjodotyronina (T3) – odgrywają istotną rolę we wzroście i rozwoju organizmu. Ponadto w regulacji różnych procesów metabolicznych. Są istotne dla prawidłowej przemiany materii, zdrowego funkcjonowania mózgu, serca, układu odpornościowego i pokarmowego. Są również niezastąpione dla budowy silnych mięśni i kości. Z tej całej palety flory morskiej, dwie rośliny morskie szczególnie dobrze wpływają na nasze zdrowie. Są to mech irlandzki i morszczyn pęcherzykowaty.

 

Mech irlandzki

Mech irlandzki to rodzaj czerwonych wodorostów, które rosną po atlantyckiej stronie Europy i Ameryki Północnej. Czerwono-brązowy kolor mchu irlandzkiego zawdzięczamy fukoksantynie – morskiemu karotenoidowi. Tradycyjnie mech irlandzki był stosowany jako środek tonizujący dla dróg oddechowych. Stosowany był również jako środek łagodzący przekrwienie, kaszel i ból gardła. Ponadto także w leczeniu chorób skóry i ogólnie do jej odżywiania.

 

Rośliny morskie – źródło mikroskładników odżywczych

Oprócz witamin A, C, E i niektórych z grupy B jest również bogatym źródłem aminokwasów, które tworzą kolagen w organizmie. Jest jednym z niewielu źródeł pokarmowych aminokwasu tauryny i kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak EPA. Kwasy te są ważne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, ale brakuje ich w dietach wegetariańskich i wegańskich. Co więcej, mech irlandzki jest jednym z najbogatszych źródeł jodu i selenu, składników odżywczych niezbędnych dla zdrowej tarczycy. Fukoksantyna, wraz z innymi karotenoidami obecnymi w mchu irlandzkim, odgrywa rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Mech irlandzki jest dobrym źródłem żelaza, które przyczynia się do zwiększenia poziomu hemoglobiny i zapobiega anemii.

Badania dowiodły, że przeciwutleniacze zawarte w mchu irlandzkim chronią przed szkodliwym działaniem:

  • wolnych rodników spowodowanym promieniowaniem UV,
  • zanieczyszczeniami środowiska,
  • paleniem tytoniu i innymi szkodliwymi czynnikami.

Jego właściwości przeciwzapalne pomagają zmniejszyć ból i obrzęk w chorobie zwyrodnieniowej stawów oraz zwiększyć ruchomość poprzez zwiększenie smarowania stawów. Jest bogaty w błonnik i stanowi doskonały środek wspomagający trawienie, a czasami jest stosowany do kontroli wagi. Galaretowate właściwości tego wodorostu tworzą powłokę na przewodzie pokarmowym i mogą pomóc w łagodzeniu wrzodów żołądka lub jelit.

 

Morszczyn pęcherzykowaty

Morszczyn pęcherzykowaty to skórzasty rodzaj brązowych wodorostów rosnących na północnych wybrzeżach Pacyfiku i Atlantyku w USA. Ponadto spotykamy go na północnych wybrzeżach Atlantyku i Bałtyku w Europie. Nazwa pochodzi od wypełnionych powietrzem strąków lub pęcherzy, które pomagają algom unosić się na wodzie.

Podobnie jak mech irlandzki, morszczyn jest bogatym źródłem wielu witamin, w tym:

  • A, B12, C i D,
  • oraz minerałów, takich jak jod, wapń, magnez, potas i cynk.

Ten bogaty w składniki odżywcze wodorost wspomaga zdrowie tarczycy i reguluje metabolizm. Ponadto pomaga wzmocnić odporność, a także wspomaga wzrost i rozwój układu nerwowego i mięśniowo-szkieletowego. Morszczyn zawiera również związki fitochemiczne, takie jak fukoksantyna, florotanina i fukoidan. Fukoidan jest znany ze swoich właściwości podobnych do witaminy C, w tym korzyści dla układu sercowo-naczyniowego oraz utrzymywania prawidłowego poziomu glukozy we krwi, cholesterolu i ciśnienia krwi. Fitochemikalia, fukoksantyna i florotanina, przyczyniają się do właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających, a także wspomagają zaparcia ze względu na obecność kwasu alginowego, rozpuszczalnego błonnika, a alginian wapnia wspomaga gojenie się ran. Dzięki dużej zawartości substancji śluzowych i właściwościom demulgującym, morszczyn pęcherzykowaty chroni przed podrażnieniami i stanami zapalnymi przewodu pokarmowego.

Podsumowując, mech irlandzki i morszczyn pęcherzykowaty w połączeniu ze sobą wspomagają zdrowe funkcjonowanie tarczycy, stawów, układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i nerwowego oraz ogólny stan zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Opublikuj komentarz