CiekawostkiZdrowe odżywianie - mity i fakty

Wielu osobom wydaje się, że zrównoważona dieta dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Co więcej, że dostarcza im ich w wystarczających ilościach. Niestety, ale nie jest tak do końca. Dzisiaj spróbujemy sobie odpowiedzieć na pytania czemu tak właściwie jest. A powodów niewystarczającej podaży witamin i innych mikroelementów jest naprawdę sporo. O niektórych może nawet nie zdawałeś sobie sprawy. Zdrowe odżywianie – fakty i mity, o tym będzie nasz dzisiejszy wpis.

 

Produkcja żywności

Obecnie, żywność naturalną czyli owoce i warzywa, uprawia się głównie w monokulturach. Oznacza to, że jeden gatunek danej rośliny zajmuje całe pole uprawne. Monokultury, ze względu na specyficzne wymagania odżywcze danej rośliny, bardzo mocno wyjaławiają glebę. Dodatkowo stosuje się nawozy sztuczne stymulujące wzrost roślin. Jest to oczywiście sprzeczne z naturalnym czasem potrzebnym glebie do jej regeneracji. Siłą rzeczy rośliny tam uprawiane są ubogie w substancje odżywcze. Z tego powodu nie są w stanie produkować odpowiedniej ilości przeciwciał, które chronią ją przed szkodnikami i innymi czynnikami. Aby poprawić ten bilans, stosuje się pestycydy. A te jak wiemy naszemu zdrowiu nie służą. Zjadanie takich roślin? Hm…zdrowe odżywianie to to nie jest.

Przedwczesny zbiór

Innym problemem jest przedwczesny zbiór owoców. Robi się to, aby mogły one przetrwać tysiące kilometrów transportu i długie okresy przechowywania. Dzisiaj wiemy już, że mikroskładniki odżywcze odpowiedzialne za ochronę komórek powstają w praktycznie w ostatniej fazie dojrzewania owoców. Jeśli zabierzemy roślinom ten niezwykle ważny czas, to one nie będą mogły dostarczyć nam niezbędnych substancji odżywczych. I koło się zamyka. My zabieramy im, one nie dają nam. Ale to nie wszystko…

 

Zdrowe odżywianie a przetwarzanie żywności

Współczesnemu sposobowi żywienia towarzyszy (niestety) bardzo wysoki stopień przetworzenia żywności. W przetworzonym przemysłowo produkcie nie znajdziemy wiele. Przynajmniej niczego dobrego. Praktycznie zaś żadnych wartości odżywczych. Dodatkowo niedobory powstają również w wyniku obróbki produktu i jego przetwórstwa. Na przykład przez obieranie czy gotowanie…

W momencie gdy duża część naszej żywności powstaje w warunkach przemysłowych, to również równowaga naszego metabolizmu może zostać bardzo szybko zakłócona. Jeśli spożywamy prawie wyłącznie przetworzone produkty, to musimy rekompensować powstałe deficyty żywieniowe poprzez odpowiednią suplementację. W innym przypadku może się to okazać niebezpieczne. Bardzo niebezpieczne.

 

Minimalne dzienne spożycie

W sprawozdaniu żywieniowym, przygotowanym przez naszego zachodniego sąsiada, zauważono niepokojący trend. Otóż minimalne zalecane spożycie 400 g warzyw i 250 g owoców dziennie nie zostało osiągnięte przez wielu ankietowanych. Kolejne sprawozdanie żywieniowe  również nie wykazało poprawy w tej kwestii. Wprost przeciwnie, spożycie świeżych owoców wykazało wyraźną tendencję spadkową.

Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co spożywamy. Wyniki badania zrealizowanego w 2019 roku w Polsce wskazują, że warzywa i owoce wciąż nie zajmują należnego im miejsca w diecie Polaków. Aż 3/4 rodaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać. 1/3 nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać, ale uważa, że jedzą ich tyle, ile trzeba. Swoją drogą, to ciekawe skąd to przypuszczenie i taka pewność…?

Co z tego wynika? Otóż malejąca ilość wartości odżywczych oraz niskie spożycie produktów naturalnych, przyczyniają się do tego, że nie przyjmujemy wystarczającej ilości mikroskładników odżywczych.

 

Zdrowe odżywianie a trucizny środowiskowe

Współczesne warunki życia i nawyki żywieniowe niosą ze sobą wiele zagrożeń zdrowotnych. Sprawia to, że nawet przy właściwym zdrowym odżywianiu mogą wystąpić niedobory witamin w naszym organizmie. Na przykład papierosy, alkohol i stres prowadzą do przyspieszonego rozpadu substancji odżywczych, których poziom i tak jest niski. W środowisku, które nas zewsząd otacza znajduje się mnóstwo szkodliwych substancji. Obciążają one codziennie nasz organizm i mogą zakłócać jego funkcjonowanie. Aby komórki naszych narządów mogły prawidłowo funkcjonować i utylizować trucizny, potrzeba dostarczać im niezbędnych ilości odpowiednich mikroskładników odżywczych. Z każdym oddechem zużywamy ogromną ilość mikroskładników odżywczych. Mikroelementy są bowiem zaangażowane w neutralizowanie wolnych rodników. Te z kolei dostają się do naszych płuc wraz ze spalinami i innymi truciznami, którymi jesteśmy zewsząd otoczeni.

Wszechobecna chemia

Do najniebezpieczniejszych „witaminowych złodziei” zaliczamy konserwanty i leki. Substancje te są rozpoznawane przez nasz organizm jako trucizna, której trzeba się pozbyć. Zadanie to wykonują właśnie witaminy i inne mikroelementy. Jeśli trucizny te były magazynowane w organizmie przez lata, to prowadzi to do wyczerpywania się zapasów mikroskładników. A stąd już bardzo blisko do stanu, który nazywamy chorobą.

 

Zwiększone zapotrzebowanie

Kolejną przyczyną niedoboru substancji odżywczych jest zwiększone zapotrzebowanie na te substancje w pewnych sytuacjach życiowych. Zaliczamy tutaj w szczególności dorastanie, okres ciąży i laktacji. Również sportowcy i osoby aktywne fizycznie mają również zwiększone zapotrzebowanie na bioenergię komórkową i specyficzne mikroelementy. To samo dotyczy osób chorych. Trwające w ich organizmach procesy chorobowe prowadzą do stale zwiększonego zużycia mikroelementów. Wreszcie, osoby starsze mają również częściowo zwiększone i bardzo specyficzne zapotrzebowanie na komórkowe składniki odżywcze. Ponadto, wraz z postępującym wiekiem, wchłanianie komórkowych składników odżywczych w przewodzie pokarmowym jest coraz gorsze.

 

Suplementacja diety

Samo zdrowe odżywianie nie jest w stanie zapewnić nam odpowiedniej ilości niezbędnych mikroelementów. Z pomocą przychodzą nam wtedy odpowiednie suplementy diety, które stanowią dla nas skoncentrowane źródło witamin, minerałów, aminokwasów, błonnika i wtórnych substancji roślinnych. Takie produkty będą mogły skutecznie wzmocnić Twoją tkankę łączną, która jest kluczem do zdrowia.

 

W przeciwieństwie do obiegowej opinii, że suplementy diety są zbędne, badania potwierdzają, że odpowiednia suplementacja jest nam nie tylko potrzebna, ale wręcz konieczna! Jeśli szukasz dobrych i służących Twojemu zdrowiu naturalnych produktów, których skuteczność działania została potwierdzona badaniami, to zdaj się na ekspertów z Instytutu dr Ratha. Może jeszcze nie wiesz, ale na podstawie badań Instytutu kierowanego przez dr Aleksandrę Niedzwiecki powstają unikalne produkty zdrowotne opatrzone nazwiskiem dr Matthiasa Ratha. Suplementy diety stworzone specjalnie dla Ciebie. Spróbuj i poczuj różnicę. Twoje zdrowie Ci za to podziękuje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Opublikuj komentarz